Choć orzechy są kaloryczne i dość tłuste (ale to nienasycone kwasy tłuszczowe), to jednak obniżają cholesterol, zawierają witaminy E i C oraz kwas lanolinowy.
Dieta orzechowa polega na dodawaniu orzechów do dietetycznych dań. Wzmocnimy w ten sposób smak, a także wzbogacimy dietę w bogactwo mineralne i witaminowe, które zawierają orzechy.
Przykładowe śniadania:
jogurt grecki z orzechami i miodem
muesli z orzechami i chudym mlekiem
owocowy koktajl z dodatkiem orzechów
Przykładowe obiady:
makaron razowy z pesto i orzeszkami piniowymi
rolada z kurczaka nadziewana orzechami i żurawiną, kasza i surówka (przepis na roladę)
indyk w migdałach, brązowy ryż, duszona marchewka
krem z brokułów z dodatkiem migdałów
grillowany kurczak, surówka z selera z orzechami, kasza/brązowy ryż
Kolacja:
Na kolację zjadamy tradycyjny posiłek - już bez orzechów - ale musi być to posiłek zawierający białko. Np.: ryba, kurczak, twaróg
Mieszankę orzechów można również w niewielkiej ilości zjeść na drugie śniadanie i podwieczorek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz