czwartek, 1 listopada 2012

Dieta makaronowa

Stosując dietę makaronową schudniesz 2 kg w ciągu tygodnia. To kusząca propozycja odchudzająca, zwłaszcza dla miłośników śródziemnomorskiej pasty w wersji light. Niestety, jak każda dieta, ma swoje ograniczenia.

Makaron zawiera dużo węglowodanów złożonych - sycących i poprawiających nastrój. Jest bogaty w składniki odżywcze tj. skrobia, błonnik,żelazo, magnez i witaminy, a przy tym w 100g zawiera tylko 120 kcal. Jest niskotłuszczowy i nietuczący (tuczą dodatki, z którymi go jadamy są to najczęściej zawiesiste sosy mięsne lub śmietankowe, sery). Taka dieta jest doskonała na jesień i zimę, poprawia nastrój i koncentrację. Odpowiada zasadom zdrowego odżywiania (60% kcal otrzymywanych jest z węglowodanów) i chociaż spadek wagi jest powolny, to nie grozi nam po niej efekt jo-jo.

Zasady:

Podstawą diety jest makaron (najlepiej z maki razowej), codziennie jadany w dwóch posiłkach, na obiad i kolację. Na śniadanie najlepiej jest zjadać muesli z jogurtem, pełnoziarniste tosty z twarożkiem lub jajkiem.

Do makaronu powinno się dodawać dużo warzyw i ziół, oliwę z oliwek lub olej. Mięso należy zastąpić małymi porcjami ryb, drobiu i owoców morza.

Całkowicie należy zrezygnować ze słodyczy, ciężkich sosów, tłuszczów zwierzęcych.

Dzienna porcja kalorii nie powinna przekraczać 1200 kcal. Najlepiej jest stosować dietę 14 dni.

Aby wytrwać na diecie makaronowej należy urozmaicać dania, przygotowywać je z różnymi rodzajami makaronu i dodatkami, aby nasze jedzenie nie było monotonne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz