środa, 31 października 2012

Dieta dla 20-latek

Oczywiście nie można dać się zwariować - nie stosujmy żadnych restrykcyjnych diet. W tym wieku aktywność fizyczna znacznie lepiej pozwali na utrzymanie i osiągnięcie dobrej sylwetki niż stosowanie głodówek.
 
Około 25. roku życia nasze kości są najsilniejsze i najzdrowsze. Dlatego w tym wieku mamy najlepszą sylwetkę. Już teraz warto o nie zadbać, by zmniejszyć ryzyko osteoporozy. Twoje posiłki powinny dostarczać witaminy D, wapnia, magnezu i białka. Panie w tym wieku są szczególnie narażone na anemię, głównie w związku z obfitymi miesiączkami i złą dietą. Żeby do tego nie dopuścić, musimy pamiętać o spożywaniu odpowiedniej ilości żelaza, białka pochodzącego z białego mięsa, witaminie B12 oraz kwasu foliowego. Regularne posiłki, zwłaszcza pierwsze i drugie śniadanie, zapewniają optymalny poziom glukozy we krwi, ułatwiając koncentrację w pracy.
 
W Twoim jadłospisie nie może zabraknąć:

białka: jedz chude mięso, mleko i jego przetwory - wybierając produkty niskotłuszczowe
węglowodanów: znajdziesz je w makaronie, ryżu, ziemniakach
tłuszczów: masło, oliwa - w niedużych ilościach
owoców i warzyw: bez żadnych ograniczeń
Przykładowe menu:

Zestaw I

śniadanie - serek wiejski ze szczypiorkiem, kromka ciemnego pieczywa lub pieczywo chrupkie, kawa lub herbata zielona

drugie śniadanie - jogurt, dowolny owoc

obiad - łosoś, surówka z selera (seler, orzechy, jabłko, jogurt naturalny), ryż lub 1-2 ziemniaki, sezonowe owoce

podwieczorek - surówka z marchewki lub owoc

kolacja - sałatka jarzynowa z łyżeczką majonezu, kromka pieczywa ciemnego lub chrupkiego

Zestaw II

śniadanie - 1 jajka na miękko, pomidor, kromka pieczywa ciemnego lub chrupkiego, kawa lub zielona herbata

drugie śniadanie - banan lub pomarańcza

obiad - filet z kurczaka usmażony na oleju, ryż, zielona sałata

** podwieczorek** - kisiel z owocami

** kolacja** - kanapka z wędliną chudą, sałatą, pomidorem, owoc

Zestaw III

śniadanie - płatki owsiane z mlekiem, kromka pieczywa z twarogiem, plasterek pomidora, kawa lub zielona herbata

drugie śniadanie - dowolny owoc

obiad - zupa krem np. brokułowa,jarzynowa, udko kurczaka pieczone w folii, surówka jarzynowa

podwieczorek - budyń

kolacja - sałatka owocowa, szklanka mleka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz